Smart IT solutions to drive your automotive business

Autoconnect: VGS-EP: gedetailleerde voertuigdatabse van de Benelux

De meest gedetailleerde voertuigdatabase van de hele Benelux, een informatieschat met grenzeloze mogelijkheden

Met VGS (VoertuigGegevensSysteem) had inMotiv al de meest gedetailleerde voertuigdatabase van de hele Benelux in huis. Het bijhouden van prijslijstinformatie, met alle administratie die daarbij komt kijken, behoorde dankzij het gebruik van VGS voor heel wat automotive bedrijven al tot het verleden.

De specificaties

De VGS-database is opgebouwd rond informatie over alle personenwagens en lichte bedrijfsvoer-tuigen tot 3,5 ton die bij ons op de markt leverbaar zijn. Niet alleen de standaard prijsgegevens en technische informatie zijn beschikbaar, maar ook commerciële data zoals (fleet)kortingen en speciale promotionele acties worden mee opgenomen, naast alle mogelijke opties, uitrustingspakketten, toebehoren, kleuren en afwerkings-niveaus. Van alle auto's is ook up-to-date fotomateriaal voorzien.

Opmerkelijk is dat de overvloed aan informatie in VGS niet zuiver statisch wordt verzameld. Het systeem houdt namelijk ook rekening met alle mogelijke combinaties tussen verschillende records in de database. Kan naast een optiepakket ook nog een upgrade voor de stereo-installatie? Of kan zilvergrijze metaalglanslak wel samen met een interieur in zwart leder maar niet met beige stof? Met al die zaken houdt       VGS automatisch rekening bij het consulteren van de gegevens voor de samenstelling van een voertuig.

De functionaliteiten van VGS gaan zelfs nog verder, want naast de combinatiemogelijkheden werkt de database ook tot op precies hetzelfde detailniveau van de brochures van de constructeurs én met de door de constructeurs gebruikte benamingen en bestelcodes voor elk item. Op die manier kan een auto met VGS zodanig nauwkeurig worden samengesteld dat de beschrijving rechtstreeks bruikbaar is in toepassingen zoals offerte modules of een bestelplatform.

De cijfers

Meer nog dan de beschrijving van de functionaliteiten maakt een aantal cijfergegevens duidelijk hoe omvangrijk het informatiebestand in VGS eigenlijk wel is. Op elk moment zijn in totaal ongeveer 13.000 actuele uitvoeringen van beschikbare auto's opgenomen, verdeeld over ongeveer 10.000 personenwagens en 3.000 lichte bedrijfsvoertuigen tot 3,5 ton. Dagelijks worden om en bij de 150 aanpassingen en updates doorgevoerd, en omdat ook de historiek van de voorbije modeljaren en -versies wordt bijgehouden, bevat de volledige database intussen al zowat 120.000 verschillende commerciële uitvoeringen van auto's die vandaag en in de voorbije jaren op de markt zijn geweest. Niet alleen up-to-date actuele gegevens, maar ook vergelijkingen met voorgaande versies van een bepaald model kunnen zo heel eenvoudig worden gemaakt.

De doelgroepen

Voor wie kan het gebruik van de uit-gebreide mogelijkheden van VGS dan eigenlijk een toegevoegde waarde betekenen? Heel eenvoudig: voor alle in de automotivesector actieve bedrijven die intern over voertuiggegevens dienen te beschikken of er extern met leveranciers of klanten over dienen te communiceren. We zetten een aantal concrete voorbeelden op een rijtje.

Bij de dealer

Niet alle merken hebben een écht krachtige en volledig uitgebouwde CarConfigurator in huis. Slechts weinigen houden rekening met mogelijke combinaties tussen opties en sommige merken houden enkel basisgegevens bij.

In de showroom krijgen dealers van klanten die een nieuwe wagen bestellen vaak heel gedetailleerde vragen over de mogelijkheden die ze hebben. Door het groot aanbod aan verschillende versies en uitrustingsniveaus, en de snelheid waarmee de informatiestroom toeneemt is het bijhouden van actuele gegevens geen eenvoudige opdracht meer.

Offertes maken in de showroom vereist nog te vaak papieren prijslijsten en het afdrukken naar een gepersonaliseerd document voor een potentiële koper is vaak omslachtig.

De CarConfigurator van inMotiv is een bijzonder functionele en gebruiksvriendelijke webapplicatie. U kiest een wagen, selecteert opties en in een  minimum van tijd beschikt u over een maximum aan juiste informatie. Dealers die de CarConfigurator gebruiken werken een stuk efficiënter en kunnen zich ten volle concentreren op de wensen en noden van de klant. Showroombezoekers of mensen die wachten tijdens een onderhoudsbeurt, kunnen intussen op de (aangepaste) CarConfigurator surfen. De gebruikers kunnen zich makkelijk registreren. Het resultaat is dat het aantal offerte-aanvragen zienderogen toeneemt!

Bij de leasingmaatschappij

Zilvergrijze metaalglanslak heet bij de ene constructeur Silver Grey en bij de andere Quartz Grey. Ze worden allebei besteld “lichtgrijs met bijpassend interieur” en de telefoontjes met de exacte kleurspecificaties volgen dan wel…

Op het ene model van een merk geldt een fleetkorting van 8%, terwijl een ander model uit het gamma recht heeft op 11%, behalve de fleetversies, die staan op 2%. Er geldt een bonus van 900 euro, behalve als je een pack besteld. Bij de ene kan een trekhaak wel in combinatie met parkeersensoren, bij de andere niet. Het zijn nog maar een paar voorbeelden van mogelijke verschillen waar besteldiensten bij leasingmaatschappijen elke dag opnieuw mee te maken krijgen, en dat bij alle merken, voor alle modellen en op alle uitvoeringen. Bovendien veranderen die karakteristieken voortdurend naarmate de invoerders hun aanbod voor de klanten bijsturen en verder verfijnen of uitbreiden.

Al lukt het misschien nog wel om het bij te houden, het vraagt van de medewerkers heel wat aandacht en tijd, en het kost bijgevolg handenvol geld. VGS maakt die onnodige kost volkomen overbodig, want alle mogelijke gerelateerde gegevens worden up to date bijgehouden. De leasing-maatschappij kan samen met de klant de gewenste auto samenstellen, en die beschrijving rechtstreeks in onge-wijzigde vorm doorsturen naar het merk in kwestie. De toepassing vermeldt immers meteen ook de merkeigen bestelcodes van kleur, interieur, gekozen opties en toebehoren, zodat de constructeur de bestelling integraal en zonder enig risico op vergissingen kan overnemen.

Leasemaatschappijen die met VGS werken, zetten hun offerte van de klant foutloos, met de juiste prijzen, kortingen, bonussen en vooral compleet met alle bestelcodes door naar de garage.

Bij de wagenparkbeheerder

Sommige bestuurders hebben recht op een lederen interieur, maar bij welk merk is dat nu weer verbonden aan een hoger uitrustingsniveau? Op de ene auto is een gps-navigatiesysteem leverbaar met dvd voor heel Europa, terwijl een ander model het nog houdt bij een systeem met cd-rom voor de Benelux. En hoe zat het nu ook weer met de leverbare kleuren bij de verschillende merken?

Van een wagenparkbeheerder wordt binnen een bedrijf steevast verwacht dat hij een maximale kennis heeft van het aanbod op de automarkt. Maar natuurlijk is hij of zij ook maar een mens, en niemand kan van 10.000 verschillende commerciële varianten van auto's uit het hoofd onthouden wat allemaal kan en wat niet. In plaats van zelf een omslachtige en uitpuilende hoop documentatie bij te houden, of bij elke vraag van een bestuurder te telefoneren naar de dealer of invoerder in kwestie, kan een wagenpark-beheerder via VGS heel eenvoudig alle mogelijke informatie opvragen. Heeft de bestuurder zijn keuze gemaakt, dan kan de VGS-beschrijving van de auto integraal worden over-gemaakt aan de leasingmaatschappij. Zelfs de exacte fleet- korting kan desgevallend al mee worden verrekend!

Bij de expert en verzekeraar

Hoe weet een expert wat de Audi A4 Avant 1.9 TDI S-Line in 2003 kostte, welke uitrusting van deze wagen een betalende optie was, en vooral wat deze wagen vandaag nog waard is op de markt? inMotiv heeft historische gegevens van meer als 10 jaar terug. De precieze informatie vindt hij op CarWizard.be

Met het Autosalon in aantocht worden straks massaal premies berekend van de nieuwste modellen. De CarConfigurator biedt u de perfecte tool om on line de verzekeringspremie te laten berekenen op uw site, wat massaal bezoekers lokt en vooral nieuwe business genereert.

De troeven

Of het nu een dealer, wagenparkbeheerder, leasingmaatschappij of verzekeraar is die VGS of één van de toepassingen gebruikt, voor alle mogelijke gebruikers heeft het gebruik van het systeem een aantal onmiskenbare troeven. Om te beginnen kunnen gegevens onmiddellijk worden gecommuniceerd tussen verschillende partijen. De standaardisatie van de data maakt het risico op vergissingen bijzonder klein. Omdat alles uniform is, kunnen de data eenvoudig worden geïntegreerd in andere backoffice-toepassingen. Gebruikers van VGS schatten dat het systeem hun manuele activiteiten en administratie met maar liefst 60% heeft teruggeschroefd. Bovendien is het niet langer nodig om zelf een hele verzameling prijslijsten, folders en catalogi bij te houden. Over het gedateerd raken van de informatie hoeft de gebruiker zich ook al geen zorgen meer te maken, want inMotiv zorgt er zelf voor dat de meest recente gegevens worden opgenomen.